Har du också blivit nyfiken på livsstilen som är 5:2 dieten och vill testa något som forskare världen över anser är hemligheten bakom ett längre och friskare liv?

Som får dig att tappa kilon men som ändå låter dig njuta av god mat och dryck utan krånglig specialkost?

Läs vidare nedanom hur 5-2 dieten fungerar, lätt som en plätt!

Börja med att ladda ner en app där du enkelt kan räkna kalorier. Ett exempel på det är Lifesum men det finns andra, t.ex. My fitness pal och säkerligen många fler. Hitta en som du finner enkel – använder du inte en smartphone finns det liknande sidor på internet!

Man ska fasta två gånger i veckan men fastedagarna ska inte vara i följd vilket gör det hela enklare – tycker du att en fastedag är lite tuff vet du att du kan äta vad du vill dagen efter vilket hjälper dig att mentalt klara av dina fastedagar.

Det som är fiffigt är att du kan byta fastedagar precis hur du vill, ena veckan kanske du fastar måndag och torsdag medan du byter till tisdag och lördag veckan efter – du kan helt enkelt planera dina fastedagar utefter din almanacka. Du kan alltid njuta av god mat och dryck när du känner för det!

Kvinnor får äta max 500 kalorier och män 600, vilket motsvarar ungefär 25% av vårt dagliga behov.

Kalorierna får delas upp precis hur du vill över dagen: tre små mål mat, ett stort eller två mittemellan stora, du får testa vad som passar dig. Störst effekt får man om man låter kroppen vila från mat så länge som möjligt, helst 16 timmar eller mer om du kan.

Det bästa är alltså att du hoppar över frukosten eller middagen, vilket gör att du då helfastar innan eller efter din lunch.

Så här gör jag

Jag har valt att äta lunch och middag vilket fungerar för mig, jag tycker det kan vara rätt skönt att slippa frukosten ibland. Jag dricker mycket svart kaffe och te och vatten såklart och det fungerar fram till 12-tiden.

Då brukar jag äta en relativt enkel lunch, oftast blir det hemlagad tomatsoppa där jag blandar i stekta champinjoner och vitkål. Jag kryddar min mat med rätt mycket chilli, vitlök och ingefära vilket gör maten mer spännande. Jag har även insett att varm mat mättar mer än kall.

En sådan sopplunch innehåller ungefär 100 kalorier vilket ger mig möjlighet att äta en ganska stadig middag. Jag ser till att äta mig mätt på grönsaker som ofta innehåller otroligt lite kalorier, t.ex. så är spenat, svamp och vitkål nästan ”gratis” och gör att du känner dig mätt.

Komplettera med en liten bit kyckling, fisk, tonfisk för proteinets skull och sedan tomater, gurka, sparris, sockerärtor, broccoli… ja, allt du kan tänka dig. Men se till att du väger noga och ha koll på din kaloriräkning så du inte äter för mycket.

Mat som olja, avokado och solrosfrön innehåller mycket kalorier även om det är nyttigt så passa dig där! I Michael Mosleys bok The fast diet står att man inte ska äta för mycket protein eftersom det får kroppen att öka nybildningen av celler istället för att reparera, så basera dina fastedagar runt grönsaker.

Grönsaker 5-2 diet viktminskningSe till att dricka mycket vatten på dina fastedagar, vatten fungerar bra också när du känner dig lite hungrig. De första veckorna kan vara lite tuffa men bit ihop och kör på – och tänk på att du i morgon kan njuta av en stor latte och en fralla med ost om du känner för det.

När du klarat av de första veckorna blir det enklare och du kommer upptäcka att fastedagarna till och med är rätt sköna. Framförallt kommer du att märka att ditt sätt att äta kommer ändras – du kommer äta mer medvetet, dina portioner kommer bli mindre och du blir mätt snabbare.

Du kommer inte kompensera på dina ätdagar heller, även om du kommer unna dig efterrätt, vin och godis. Du kommer helt enkelt att äta mindre, sundare och mer medvetet även under dina ”fria” dagar.